Про особливості сплати єдиного соціального внеску – на гарячій лінії

31 Жов 2013 / 07:38 | Переглядів: 2809

Телефон

Єдиний соціальний внесок, зокрема, деталі сплати цього платежу стали актуальною темою телефонного зв'язку „гаряча” лінія Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області. Цього разу на запитання платників Тернополя і Тернопільського району відповідав начальник відділу адміністрування єдиного соціального внеску Ігор Михайлович Задорожний. Найактуальніші питання-відповіді телефонного зв'язку пропонуємо вашій увазі.

- У які терміни підприємці-спрощенці повинні сплачувати єдиний соціальний внесок?

Фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування без використання найманої праці, сплачують єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом.

У разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати цього внеску вважається перший робочий день.

Разом з цим, платники можуть сплачувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. При цьому, суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, враховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Нагадаємо, що суму єдиного внеску "спрощенці" обчислюють для себе самостійно, але ця сума не може бути меншою мінімального страхового внеску на місяць. Мінімальний страховий внесок для підприємця - "спрощенця" визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, тобто на 34,7%. Нагадаємо, що розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2013 року становить 1147 грн., з 1 грудня 2013 року - 1218 грн.

- У якому випадку підприємці звільняються від сплати внеску?

- Приватні підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу. Ця норма поширюється на них, незалежно від використання праці найманих осіб, за яких єдиний внесок необхідно сплатити на загальних підставах. Однак, дана категорія підприємців може бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

- А якщо підприємець- пенсіонер не за віком, а за вислугою років, наприклад, військовий, він теж може не платити єдиний внесок?

- Для початку, хотів би зазначити, що згідно із Законом про пенсійне страхування пенсіонер — це особа, яка отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім'ї, які отримують пенсію у разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом.

Даним документом передбачено такі види пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія у зв'язку з втратою годувальника та пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства)

Враховуючи вищезазначене, фізичні особи — підприємці, які отримують пенсію за вислугу років, не звільняються від сплати єдиного внеску.

- Підприємець-спрощенець є одночасно й найманим працівником єдиний соціальний внесок сплачує?

- Законом про єдиний соціальний внесок чітко передбачено, що працівники — громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних осіб, є застрахованими особами. По відношенню до працівників роботодавці виступають страхувальниками та платниками єдиною внеску, на яких покладено обов'язок щодо нарахування ти сплати цього платежу за найманих працівників.

Проте, даним законом не передбачено звільнення фізичних осіб — підприємців, які є одночасно найманими працівниками, від сплати єдиного внеску. Відтак такі підприємці зобов'язані сплачувати єдиний внесок на загальних підставах.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.