Працювати з електронною стрічкою: кому, коли, як?

25 Бер 2013 / 18:07 | Переглядів: 1633

касовий апарат

Особливості подання звітності до податкових органів суб'єктами господарювання, які у своїй діяльності використовують касову техніку, - основне питання семінару, який провели фахівці Тернопільської об'єднаної ДПІ для платників податків нещодавно. У заході взяли участь заступник начальника Тернопільської об'єднаної ДПІ Василь Кравець, представники обласних сервісних центрів з обслуговування рєстраторів розрахункових операцій та біля сотні керівників, бухгалтерів підприємств, приватних підприємців.

Учасникам семінару було наголошено, що, починаючи з липня цього року, суб'єкти господарювання, які використовують у своїй діяльності касову техніку, в обов'язковому порядку подаватимуть звітність про використання реєстраторів розрахункових операцій до податкових органів по дротових або бездротових каналах зв'язку. Це стосується зокрема копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків.

Лектори також роз'яснили, що виконати вказані вимоги суб'єкти господарювання можуть двома шляхами. Перший - придбати реєстратори розрахункових документів нового покоління, що створюють контрольну стрічку в електронній формі. Другий - доопрацювати існуючу касову техніку та приєднати до неї відповідні модеми для передачі даних. Слухачам було рекомендовано звернутись до виробників касової техніки або центрів сервісного обслуговування, з питань підключення зовнішніх модемів та доопрацювання внутрішнього програмного забезпечення РРО, які на сьогодні використовуються підприємствами.

Запрошеним продемонстрували модем, касовий апарат для його під'єднання та новий реєстратор розрахункових операцій із вбудованим модемом. Представники сервісних служб наголосили, що суб'єктам господарювання, які у своїй діяльності використовують касову техніку, необхідно ознайомитися із повним переліком реєстраторів розрахункових операцій, які включені до Державного реєстру. Дана інформація розміщена на веб-порталі ДПС України (http://sts.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/53992.html). Тому вже найближчим часом користувачі найбільш популярних моделей матимуть можливість для їх дообладнання. Для відповідного оснащення своєї касової техніки бізнес має час до 1 липня 2013 року. На час цього адаптаційного періоду штрафи за відсутність електронної стрічки не передбачені. Тому підприємцям необхідно поспішити, адже до 1 липня залишилося не так вже й багато часу.

Учасникам семінару також було роз'яснено деталі справляння податку на доходи фізичних осіб та подання звітності засобами телекомунікаційного зв'язку. Лектори нагадали, що до 1 травня триває деклараційна кампанія, а тому громадяни, які протягом минулого року отримували доходи, з яких податок не утримувався, інвестиційні прибутки, спадщину чи дарування, здійснювали продаж рухомого чи нерухомого майна, - зобов'язані подати декларацію до податкових органів за місцем проживання.

Варто зауважити, що порядок переобладнання касової техніки викликав шквал запитань, які в основному стосувались технічних моментів та цінової політики сервісних служб. Слухачам було надано детальні відповіді та чіткі роз'яснення.

Нагадаємо, що у Тернополі та Тернопільському районі зареєстровано понад 2000 реєстраторів розрахункових операцій. Більше 30 з них вже працюють з електронною стрічкою.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об'єднаної ДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.