Податок на нежитлову нерухомість

04 Чер 2014 / 14:04 | Переглядів: 3543

Гроші

У мене є власний житловий будинок площею близько 180 квадратних метрів.

Декілька років тому добудував до нього двоповерхове приміщення площею 120 метрів, але воно не житлове, де планую облаштувати тренажерний зал, сауну, зимовий сад.

За яку площу я буду платити податок на нерухомість- за загальну, чи тільки за житлову?

Відповідно до ст.265 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) платниками податку на нерухоме майно є фізичні та юридичні особи, які є власниками об'єктів житлової нерухомості.

- А об'єктами житлової нерухомості є будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки. Розглянемо визначення терміну житловий будинок та прибудови в розумінні Податкового кодексу та інших нормативних актів.

- Житловий будинок - будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання. Житлові будинки поділяються на житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості.

- Житловий будинок садибного типу - житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень.

- А прибудова до житлового будинку - це частина будинку, розташована поза контуром його капітальних зовнішніх стін, і яка має з основною частиною будинку одну (або більше) спільну капітальну стіну.

Тепер щодо оподаткування. Податковим кодексом, до внесення відповідних змін, було передбачено, що першим базовим податковим періодом для податку на нерухоме майно є 2013 рік, а базою оподаткування - житлова площа. Однак, було запроваджено ряд пільг, відповідно до яких житлові будинки площею до 250 квадратних метрів не оподатковувались. Таким чином, враховуючи, що житлова площа Вашого будинку не перевищує дану норму, податкове повідомлення на сплату податку за 2013 рік, Вам надсилатись не буде.

Але, у березні 2014року, Законом України від 27.03.2014 року “Про запобігання фінансової катастрофи…”, внесено відповідні зміни до Податкового кодексу і слова “житлова площа” замінено словами “загальна площа”, в результаті чого, з 1 квітня 2014 року змінилась база оподаткування податком на нерухоме майно. Враховуючи те, що загальна площа Вашої житлової нерухомості складає 300 квадратних метрів, у 2015 році доведеться платити податок за 2014 рік із площі, що перевищує 250 метрів (50кв.м.) за ставкою 1 відсоток від розміру мінімальної зарплати, що склався станом на 1 січня звітного року (у 2014 році - 1218 грн.).

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.