Плата за землю, коли є два власники

17 Чер 2013 / 17:46 | Переглядів: 2624

земля поле

Я і мої компаньйони по бізнесу купили магазин у новозбудованому багатоквартирному будинку - по ½ площі. Кажуть, що за площу землі, на якій розташований магазин, потрібно платити податок. Хто його нараховує і каже коли платити?

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об'єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа

Хочу відразу звернутись до ст.287 Податкового кодексу України, відповідно до якої власник нежилого приміщення чи його частини у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями чи їх частинами з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

Хочу зазначити, що підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Таким чином, ви з компаньйонами, як власники нежитлового приміщення у багатоквартирному жилому будинку, будете платниками земельного податку з дати державної реєстрації права власності на таке нерухоме майно. Тепер, що стосується нарахування податку.

Облік фізичних осіб - платників податку і нарахування відповідних сум проводяться щороку до 1 травня, а до 1 липня поточного року платникам видаються податкові повідомлення-рішення про внесення податку.

Податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) фізичній особі, якщо його вручено особисто такій фізичній особі або її законному представникові чи надіслано листом на її адресу за місцем проживання або останнього відомого місця її знаходження з повідомленням про вручення.

Хочу застерегти, що після закінчення встановлених строків сплати на суму податкового боргу нараховується пеня, а також такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;
  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.