Підприємці – «спрощенці» повинні оформляти трудові відносини з найманими працівниками

06 Чер 2014 / 13:16 | Переглядів: 1885

підприємець

Форма трудового договору між працівником і фізичною особою (роботодавцем), яка використовує найману працю та Порядок його реєстрації затверджені наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001№260. Про це нагадують в Головному управлінні Міндоходів в Івано-Франківській області.

За словами податківців, сам Порядок поширюється на роботодавців - фізичних осіб, які використовують найману працю: тобто, фізичних осіб - підприємців та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов'язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо).

Укладений у письмовій формі трудовий договір між працівником і фізичною особою у трьох оригінальних примірниках роботодавець повинен подати на реєстрацію до територіальних органів державної служби зайнятості за місцем державної реєстрації фізичної особи - підприємця у тижневий термін (сім календарних днів) з моменту фактичного допущення працівника до роботи.

Записи про реєстрацію та зняття з реєстрації трудового договору дають право роботодавцю внести записи до трудової книжки працівника про прийняття та звільнення його з роботи (п. 14 Порядку).

Пунктом 297.3 статті 297 Податкового кодексу України передбачено, що платник єдиного податку виконує функції податкового агента у разі нарахування (виплати) ним оподаткованих податком на доходи фізичних осіб доходів на користь фізичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах.

При цьому, облік найманих працівників "єдинник" має вести самостійно, з додержанням умови перебування ним на спрощеній системі оподаткування, обліку і звітності щодо граничної кількості найманих працівників у відповідній групі платників єдиного податку.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.