Перерахунок по ПДФО за 2013 рік.

26 Січ 2014 / 04:51 | Переглядів: 1548

податкова будівля

Чи правильноробити річний перерахунок по податку на доходи фізичних осіб, визначивши середній місячний дохід за рік?

Відповідають фахівці інформаційно-комунікаційного відділу Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Ні, не правильно. Одна з попередніх редакцій пп. 169.4.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) передбачала проведення роботодавцем перерахунку суми доходів у вигляді заробітної плати з урахуванням положень абзацу третього пункту 167.1 ПКУ. Він передбачав застосування ставки податку 17% до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Наразі пп. 169.4.2 ПКУ зобов'язує роботодавця зробити у певних випадках перерахунок суми доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги, з урахуванням положень абзацу другого п. 167.1 ПКУ. Тож перерахунок провадиться за окремими місячними доходами.

Розрахована за кожним місяцем сума оподатковуваного доходу порівнюється з граничною сумою доходу, який дає право платнику податку на застосування податкової соціальної пільги, та із сумою, яка визначається для оподаткування за ставкою 15 %.

Після чого проводиться кінцеве оподаткування розрахованого оподатковуваного доходу та визначається сума податку в кожному місяці окремо.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.