Орендарям землі варто потурбуватися про переукладення договорів оренди та скоригувати зобов’язання з плати за землю

15 Тра 2014 / 15:11 | Переглядів: 2010

Гроші

Оренда плата за землю не може бути меншою за 3 відсотки від грошової оцінки землі. Таку зміну до Податкового кодексу України щодо розміру плати за землю передбачає Закон України від 27 березня 2014 року №1166-VІІ "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні".

Зважаючи на той факт, що у договорах оренди землі, укладених до вступу у дію цього закону, сума плати за землю, як правило, значно нижча, фахівці податкової інспекції звертаються з проханням до орендарів переглянути наявні договори оренди землі і скоригувати їх відповідно до вимог Закону України від 27 березня 2014 року №1166-VІІ "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні".

Звертаємо увагу, що мінімальний розмір орендної плати за землю вказаним законом визначено шляхом викладення підпункту 288.5.1 пункту 288.5 статті 288 в новій редакції. Для всіх категорій земель, в тому числі для земель сільськогосподарського призначення, розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу "не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки".

Таким чином, ті платники орендної плати за землю, як юридичні, так і фізичні особи - підприємці, які орендують землі в т.ч. сільськогосподарського призначення, але сплачують за оренду землі менші суми, ніж визначає ухвалений закон, а саме менше, ніж 3 відсотки від нормативної грошової оцінки земель (в тому числі за ріллю, сіножаті, пасовища тощо), повинні здійснити коригування грошових зобов'язань.

Не пізніше 20 травня 2014 року платники плати а землю повинні подати уточнюючі податкові декларації, у якій відобразити, до внесення змін у договори оренди, зобов'язання з врахуванням нового визначення мінімального розміру орендної плати за землю.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.