Оподаткування послуг, наданих іноземцям

10 Жов 2013 / 14:05 | Переглядів: 1724

підприємець

Наше товариство встановлює програмне забезпечення іноземній фірмі на території України. Як буде оподатковується дана операція? (запитували під час проведення семінару)

Відповідають фахівці інформаційно-комунікаційного відділу Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Оскільки послуги надаються іноземній фірмі на території України, то ця операція є об'єктом оподаткування податком на додану вартість згідно з пп. "б" п. 185.1 Податкового кодексу України. Відтак, база оподаткування операцій із постачання послуг визначається, виходячи з їх договірної (контрактної) вартості.

Тому, в договорі (контракті) треба визначити як договірну (контрактну) вартість послуги, так і суму ПДВ, яка підлягає сплаті постачальникові понад вартість послуги. Таким чином, якщо сторони домовилися, що вартість послуг без ПДВ, то їм необхідно ще збільшити її на суму ПДВ і цю вартість зафіксувати в договорі.

Варто мати на увазі, що при нарахуванні податкових зобов'язань виписується податкова накладна на загальних підставах, але, оскільки іноземна фірма не є платником цього податку, обидва примірники такої накладної залишаються у постачальника послуги. Це передбачено Порядком заповнення податкової накладної, що затверджений наказом Мінфіну від 1 листопада 2011 р. №1379. Зауважуємо також, що у верхній лівій частині оригіналу такої податкової накладної робиться відповідна позначка "Х" і зазначається тип причини 02 — постачання неплатникові податку.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.