Оподаткування допомоги по вагітності та пологах

24 Гру 2013 / 06:27 | Переглядів: 3104

вагітність

Чи є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб допомога по вагітності та пологах, на яку з липня цього року нараховується єдиний соціальний внесоквнесок? (запитували під час проведення семінару)

Відповідають фахівці інформаційно-комунікаційного відділу Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Визначення об'єкта оподаткування з метою розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку здійснюється відповідно до норм статей 164 та 165 Податкового кодексу України (далі — Податковий кодекс). Зокрема, до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються суми допомоги по вагітності та пологах, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Виплати у вигляді допомоги по вагітності та пологах, які здійснюються за нормами Закону України від 18.01.2001 р. № 2240-III "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" (далі — Закон № 2240), фізичні особи отримують за рахунок Фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Таким чином, доходи фізичних осіб, отримувані ними як допомога по вагітності та пологах згідно із Законом № 2240, відповідно до вищезазначених норм Податкового кодексу не є об'єктом оподаткування податком на відміну від єдиного внеску.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.