Нерезидент продав нерухомість: які зобов’язання потрібно сплатити?

07 Вер 2016 / 03:43 | Переглядів: 1434

майно

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що відповідно до пункту 170.10 Податкового кодексу (далі - ПКУ), доходи з джерелом їх походження в Україні, отримані нерезидентами, оподатковуються затими самими правилами та ставками, що встановлені й для резидентів (з урахуванням окремих особливостей, які встановлені четвертим розділом ПКУ).

Це загальне правило продубльоване й щодо конкретних операцій, зокрема операцій з продажу об'єктів нерухомості (пункт 172.9 ПК України).

Кодексом передбачено, що дохід, отриманий платником податку від продажу об'єктів нерухомості (будинок, квартира, земельні ділянки у межах норм безоплатної приватизації) нечастіше одного разу протягом податкового року та за умови перебування такого майна увласності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Тому, незалежно від резидентського статусу, фізична особа, яка здійснює протягом року один продаж чи обмін нерухомого майна, що перебуває у її власності понад три роки, не повинна оподатковувати свій дохід від таких операцій. Умова не оподаткування (перебування майна увласності понад три роки) такого доходу непоширюється на успадковане майно.

Водночас платникам-нерезидентам варто мати на увазі, що саме успадкування майна відспадкодавця-резидента підлягає оподаткуванню за ставкою в 18 %.

Детальніші консультації у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.