Немає жіночих та чоловічих професій. Є професіонали!

29 Вер 2014 / 18:27 | Переглядів: 1758

зайнятість семінар

Із давніх-давен існує поділ між жіночою та чоловічою роботою. У праісторичні часи жінки займалися господарством та вихованням дітей, а представники сильної статі мисливством та рибальством. Минули століття, з'явилися автомобілі, літаки, комп'ютери, мобільні телефони… Науково-технічна революція активно прогресує, рухає людство до нового та непізнаного, але, не дивлячись на всі позитивні зміни, і далі існує умовний поділ між чоловічими та жіночими професіями. Зазвичай, це необґрунтоване та упереджене ставлення до певної статі. Адже вченими доведено, що професійні нахили, професіоналізм - це індивідуальні якості конкретної особи, і стать тут зовсім ні до чого.

Саме такі питання обговорюють на семінарах з гендерних питань, що проходять щочетверга у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості. Учасники заходів знайомляться із законодавчою основою прав жінок, вчаться руйнувати стереотипи, які заважають розвиватися, відшуковують внутрішні резерви для самореалізації.

- Будьте впевнені у собі та у своїх можливостях, не зупиняйтеся на досягнутому, удосконалюйте свої уміння та нахили - ось основа успіху, - наголосила на семінарі з гендерних питань фахівець міськрайцентру зайнятості Інна Лісовська. - І тоді ніхто не буде звертати увагу, якої ви статті. Головне, щоб ви були впевненими - ви професіонал!
Із цим твердженням погодилася безробітна Наталя, за фахом водій автомобіля.

- Нині я впевнена у собі і у своїх знаннях, - заявила жінка. - Вважаю себе професіоналом. І сподіваюся, що роботу знайду швидко, адже працюю не гірше за чоловіків.

- 23 роки пропрацювала кранівником, у будівельній галузі, у колективі, який складався здебільшого з чоловіків, - додала інша безробітна Марія. - Професію вибрала сама, ту що мені подобалося. Упереджене ставлення подекуди зустрічала. Проте лише від тих людей, які не знали мене в роботі.

На семінарі жінки переконалися, що кожна людина може не лише створити стереотип, а й зруйнувати його. Адже чимало чоловіків сьогодення є успішними у типово жіночих професіях: кухар, перукар, візажист, модельєр. І навпаки, слабка половина людства оволодіває професіями, "закріпленими" за чоловіками: водій таксі, міліціонер, прокурор, бізнесмен…

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.