Не для всіх працівників однаковим є ЄСВ

24 Лют 2015 / 12:16 | Переглядів: 1683

інвалід

Працівнику - інваліду за січень нараховано заробітну плату менше мінімального розміру, оскільки він працював неповний робочий день. Чи потрібно щодо таких працівників виконувати вимогу про нарахування ЄСВ з мінімальної заробітної сплати?

Відповідно до чинного законодавства роботодавець зобов'язаний встановити працівнику-інваліду неповний робочий час, якщо він звертався із відповідною заявою.

В ситуації, коли роботодавцем є юридична особа, то вимогу про нарахування ЄСВ з мінімальної заробітної плати виконувати не потрібно. Річ у тому, що такі роботодавці нараховують ЄСВ за ставкою 8,41% на зарплату, яку встановлено ч. 13 ст. 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Тобто ЄСВ роботодавцем - юридичною особою справляється з фактично нарахованого доходу інваліда.

А роботодавцю - самозайнятій особі доведеться сплатити ЄСВ з мінімальної заробітної плати працівника-інваліда, оскільки фізичні особи підприємці та ті, які здійснюють незалежну професійну діяльність не мають права застосовувати пільгову ставку до зарплати інвалідів. Такі роботодавці нараховують ЄСВ за ставками, установленими ч. 5 і ч. 6 ст. 8 вищевказаного Закону (на заробітну плату - за ставкою згідно з класом професійного ризику, на лікарняні та декретні - 33, 2%), а до зазначених норм встановлено вимогу про сплату ЄСВ з мінімальної заробітної плати.

Відділ комунікацій Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ ДФС у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.