НБУ: Валовий зовнішній борг збільшився до $129 млрд і становив 74% від ВВП

19 Вер 2012 / 08:56 | 1 коментар | Переглядів: 2032

Гроші

Валовий зовнішній борг України на 1 липня 2012 р. становив $129 млрд, що становить 74% від ВВП. Таким чином, за II квартал він збільшився на 1,7% порівняно зі станом на 1 квітня 2012 р. ($126,88 млрд).

Про це у відеозверненні повідомив начальник управління методології, аналізу і прогнозування платіжного балансу Національного банку України Сергій Ніколайчук, передає прес-служба НБУ.

"У номінальному вимірі обсягів зовнішнього боргу спостерігаються тенденції скорочення заборгованості державного сектору і банків, тоді як реальний сектор економіки продовжує досить активний залучати зовнішні боргові ресурси", - заявив Ніколайчук.

Зовнішній борг державного сектору за I півріччя зменшився на $3,1 млрд - до $30 млрд. Перш за все, це пов'язано з плановими виплатами Нацбанком по кредиту МВФ і погашеннями єврооблігацій і кредитів Урядом.

Ніколайчук повідомив також, що українські банки зменшили обсяг своїх зовнішніх зобов'язань на $1,2 млрд - до $24 млрд. А від початку року заборгованість банків перед нерезидентами зменшилася більш як на $15 млрд.

Водночас, підприємства реального сектору дедалі залучають зовнішні ресурси. Борг інших секторів за I півріччя 2012 р. збільшився на $7 млрд і становив на звітну дату майже $75 млрд.

Ніколайчук відзначив, що значна частина такого приросту обумовлена збільшенням кредиторської заборгованості підприємств за зовнішньоторговельними угодами на $3 млрд.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.