На Тернопіллі реалізуватимуть альтернативний спосіб кредитування аграріїв

06 Жов 2016 / 17:59 | Переглядів: 1706

На Тернопіллі реалізуватимуть альтернативний спосіб кредитування аграріїв

В Україні з минулого року впроваджують проект аграрних розписок - новий механізм кредитування, який дозволить ефективніше залучати ресурси для вирощування сільськогосподарської продукції під заставу майбутнього врожаю. Про його реалізацію йшлося під час круглого столу, який відбувся у Тернополі за сприяння місцевого прес-клубу та облдержадміністрації.

Проект "Аграрні розписки в Україні" впроваджується Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) у партнерстві зі Швейцарською конфедерацією. Перший його етап був успішно реалізований на Полтавщині, Черкащині, Вінничині та Харківщині. З жовтня цього року проект розпочали впроваджувати у Тернопільській, Хмельницькій і Сумській областях.

Що ж являє собою так звана аграрна розписка? За словами начальника відділу департаменту фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики та продовольства України Сергія Карасевича, вона є новим - альтернативним до традиційних фінансових інструментів механізмом: "Це - товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов'язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах. Мета проекту - активізувати роботу щодо запровадження в Україні фінансового інструменту "Аграрні розписки", який передбачає спрощення доступу малим та середнім сільгоспвиробникам до фінансових та матеріально-технічних ресурсів. Усі ризики прописують у розписці, оформленням якої займаються нотаріуси. Після цього її вносять до Реєстру аграрних розписок. Стежити за ходом виконання зобов'язань можна в он-лайн режимі, адже реєстр знаходиться у відкритому доступі".

Як стверджує керівник Проекту IFC "Аграрні розписки в Україні" Олексій Омеляненко, аграрна розписка може бути двох видів: "Перший - це товарна аграрна розписка - зобов'язання поставити вирощену продукцію. Другий - фінансова аграрна розписка - зобов'язання виплатити грошові кошти. Механізм залучення коштів у такий спосіб є прозорим та зручним порівняно з банківським кредитуванням, вексельним фінансуванням та товарними кредитами, які донедавна були чи не єдиним джерелом залучення фінансів в АПК. В офіційному відкритому Реєстрі аграрних розписок числиться 60 аграрних розписок, 18 з них вже закриті успішно. Це дозволило отримати фінансування більш, як на 189 млн. грн".

Станом на сьогодні на Тернопіллі працює понад тисячу сільськогосподарських підприємств, у тому числі - 575 фермерських господарств. Як стверджують в облдержадміністрації, ці показники залишаються сталими уже впродовж багатьох років, що засвідчує життєздатність та конкурентоспроможність цих господарств. За словами директора обласного департаменту агропромислового розвитку Віталія Луя, впровадження цього проекту в нашому краї додасть їм новий імпульс для розвитку: "Безпосередньо контакт фермера з постачальником, який в нотаріуса реєструють "Аграрну розписку" під конкретну заставу майбутнього врожаю - це дуже хороший і якісний інструмент для дрібних і середніх фермерів, які не мають ні оборотних засобів, ні основних засобів, які можуть бути заставою для банку. А в даному випадку заставою має бути майбутній врожай, який вони зберуть через деякий час. На даному етапі можна і паливно-мастильні матеріали, і насіннєві матеріали, і засоби захисту рослин, і мінеральні добрива, в деяких випадках і живі кошти можна взяти для фінансування під майбутній врожай".

Як наголосив голова облдержадміністрації Степан Барна, впровадження альтернативного способу кредитування сільськогосподарських виробників може стати вагомим підґрунтям для успішного проведення польових робіт: "В області обробляється понад 810 тис. га ріллі. Незважаючи на складні природно-кліматичні умови цього року, аграрії досягнули гарних результатів у зборі врожаїв, а також мають певні здобутки і в розвитку тваринництва. Проте всім відомо, що сільгоспвиробникам часто бракує вільних коштів. Вирішити це питання покликаний цей проект. Саме аграрні розписки дають можливість прискорити процес отримання необхідних ресурсів, що є особливо актуальним у періоди польових робіт. Сподіваємось, що керівники зацікавляться новим альтернативним видом фінансування аграрної галузі - аграрними розписками, необхідністю їх впровадження, механізмом його використання".

Іван ПШОНЯК.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.