Квартальна звітність: нюанси на податковій «гарячій» лінії

08 Лют 2018 / 08:18 | Переглядів: 1835

Податкова зміна рахунків

Днями у Тернопільській ОДПІ відбулась чергова "гаряча" лінії щодо подання квартальної звітності. На запитання додзвонювачів відповідала начальник відділу електронних сервісів та звітності Любов Воловоденко.

Дізнайтесь, що найбільше цікавило громадян.

Хочу подавати звітність електронно. Яким чином мені потрібно це робити?

Для подання звітності через сервіс "Електронний кабінет" користувачу потрібно зайти запосиланням cabinet.sfs.gov.ua, в приватній частині (особистому кабінеті) вибрати режим "Введення звітності", який надає користувачу можливість створити, редагувати, підписати танадіслати звітність до контролюючих органів.

У режимі "Введення звітності" в панелі навігації необхідно обрати відповідний фільтр, асаме: Рік, Період та Тип форми.

За замовчуванням користувач отримує перелік всіх звітів за відповідний звітний період. Звітний період (місяць, квартал чи рік) визначається двома параметрами - роком та місяцем.

Звертаємо увагу, що вибраний період Рік 2017 період грудень означає, що для перегляду істворення доступні форми щомісячної звітності за грудень 2017 року, квартальної за 4-й квартал 2017 року і річної за 2017 рік.

Із запропонованого переліку форм, необхідно вибрати саме ту форму звітності, якабезпосередньо відповідає необхідному звітному періоду.

Також, Ви можете прийти у Центр обслуговування платників, де Вам нададуть практичну допомогу у заповненні звітності. Телефон для довідок: 43-46-10.

У які строки повинні звітувати підприємці на спрощеній системі оподаткування?

Платники, які обрали спрощену систему оподаткування 1 або 2 групу подають до податкової інспекції декларацію один раз на рік. Термін подання декларації протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року (У 2018 році за минулий рік - 1 березня). Платники, котрі обрали 3групу єдиного податку подають декларацію у строки, передбачені для квартального звітного періоду, тобто, протягом 40 днів по закінченню звітного кварталу (у 2018 році звітуються до 9лютого).

Фірма робила закупку в громадянина, утримала податок. Однак, у формі 1ДФ помилились в ідентифікаційному номері. Скажіть чи велике порушення з такою помилкою?

Хочу наголосити, що графа 2 "Податковий номер" є одним з обов'язкових реквізитів при заповненні податкового розрахунку за формою № 1ДФ. Невідображення, відображеннями зпомилками цього реквізиту є порушенням вимог Порядку щодо заповнення такого розрахунку. Адже, саме він ідентифікує особу, якій фірма виплатила грошові кошти. За таке порушення передбачений штраф в сумі 510 грн. Це - на перший раз. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.

На фірмі є працівник, який в свій час, відмовився від ідентифікаційного номера, про що мав відмітку - штамп податкової в паспорті. Бухгалтер, подаючи інформацію про його доходи у формі № 1ДФ зазначала серію та номер паспорта. Зараз він виробляє новий, біометричний паспорт. Що надалі зазначати в 1ДФ?

Форму бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм затверджено відповідною Постановою Кабміну № 302. Коротко опишу його форму, щобвідповісти на Ваше запитання. Паспорт містить зону віртуальної перевірки (VІ), де зазначено, щопаспорт громадянина України - власність України. Крім того, у паспорті є назви полів, зокрема:

"РНОКПП/R№TRC" (реєстраційний номер облікової картки платника податків), якийзазначається десятьма цифрами.

"Документ№/DOCUMENT№" Номер документа встановлюється Державною міграційною службою і містить дев'ять цифр. У разі наявності офіційного повідомлення податкового органу про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, увідповідному полі проставляється слово "відмова". Якщо така інформація відсутня, товідповідне поле не заповнюється. Таким чином, при наявності в електронному паспорті громадянина України проставленого слова "відмова", бухгалтер у формі № 1ДФ при наданні інформації стосовно такої фізичної особи, відображає номер паспорта, який містить дев'ять цифр.

Студент навчався в університеті на платній основі. За навчання оплачувала його бабця. Чи може він скористатись податковою знижкою на навчання?

Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Однак, якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім'ї першого ступеня споріднення, а це брат, сестра, дід, баба та інші особи, то право на податкову знижку щодо таких сум відсутнє.

Зазначена норма передбачена п.п. 14.1.263 ст. 14; п.п.166.3.3 ст. 166 Податкового кодексу України.

Матеріали Тернопільської ОДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.