Кредиторська заборгованість приватного підприємця у випадку ліквідації підприємницької діяльності

12 Лис 2013 / 16:16 | Переглядів: 2110

податкова будівля

Я, підприємець на загальній системі оподаткування припинив підприємницьку діяльність. Як оподатковується кредиторська заборгованість яка залишилась не списана ? (запитували під час проведення семінару)

Відповідають фахівці інформаційно-комунікаційного відділу Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області:

Відповідно до п.177,2 ст 177 Податкового кодексу України об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі - підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі.

До переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності

Слід зазначити, що згідно з Положенням бухгалтерського обліку Кредиторська заборгованість - це заборгованість платника податку перед іншими суб'єктами господарювання за отримані товари.

Отже враховуючи викладене, якщо у фізичної особи - підприємця на момент проведення процедури припинення підприємницької діяльності рахується кредиторська заборгованість і вона не погашається, то фізичної особи підприємця не виникає ні доходу, ні витрат.

У випадку, якщо фізичній особі - підприємцю після закінчення процедури припинення підприємницької діяльності кредитори анулюють свої вимоги, то уся сума будь-якої заборгованості підлягає оподаткуванню за загальними правилами, встановленими, встановленими розділом IVКодексу для платників податків - фізичних осіб, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.