Коли пенсіонери не платять за землю

31 Лип 2013 / 14:42 | Переглядів: 3747

пенсіонери

Чи буде звільнено пенсіонера від сплати земельного податку, якщо у його користуванні є дві земельні ділянки: одна — присадибна, інша — для ведення садівництва? (Марія Чорненька, Тернопільський район)

Відповідають фахівці інформаційно-комунікаційного відділу Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області.

Так, згідно з п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України (далі — Податковий кодекс) пенсіонери звільняються від сплати земельного податку. Варто мати на увазі, що таке звільнення поширюється лише на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, зокрема: для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більше 2 га; для присадибної ділянки: у селах — не більше 0,25 га; в селищах — не більше 0,15 га; у містах — не більше 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва — не більш як 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів — не більш як 0,01 га; для ведення садівництва — не більш як 0,12 га.

Однак, громадяни повинні засвідчити своє право на земельні ділянки. Документами, що посвідчують таке право є, зокрема: державний акт, що посвідчує право власності на земельну ділянку (крім випадків коли право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж та цільового призначення, посвідчується цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки або свідоцтвом про право на спадщину); державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, що посвідчує право постійного користування землею.

Водночас зазначимо, що плата за землю справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Чинним законодавством передбачено звільнення пенсіонерів лише від сплати земельного податку, тобто за земельні ділянки, що перебувають у власності та в постійному користуванні.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.