Інтернет-конференція від Тернопільської ОДПІ: про що запитували громадяни?

25 Січ 2017 / 10:28 | Переглядів: 1864

Онлайнкоференція

Мінімальна зарплата у 2017 році зросла до 3200 грн. Який розмір соціальної пільги буде окремо для працівника, та у випадку, якщо працівник має на утриманні двох неповнолітніх дітей?

Загальна податкова соціальна пільга у 2017 році складатиме 800 грн. Підвищена 150% пільга- 1200 грн., підвищена 200% - 1600 грн. Граничний розмір доходу для застосування даних соцпільг - 2240 грн (1600 грн х 1,4 й округлено до найближчих 10 грн). Для працівника, який має на утриманні двох неповнолітніх дітей, розмір пільги складатиме 1600 грн ( 800 грн х 2). Однак, наголошуємо, що розмір зарплати в цьому випадку, не повинен перевищувати 4480 грн (2240х2).

Правда що декларацію про доходи уже можна подавати цілий рік, а не до 1 травня?

Ні, термін подання декларації про майновий стан і доходи - для громадян, які мають обов'язок її подавати, залишається - до 1 травня. А от, якщо Ви хочете реалізувати своє право наподаткову знижку, тоді термін подання такої декларації справді - до 31 грудня.

Минулого року я подавала декларацію, оскільки здаю в оренду квартиру та гараж. Віддрукувала багато примірників. Скажіть, ці бланки я можу використати у цьому році?

На жаль, ні. Для декларування отриманих у 2016 році доходів слід використовувати нову форму податкової декларації, затвердженої наказом Мінфіну від 15.09.16 р. № 821.

Чув, що є переваги для підприємців, що здійснюють торгівлю на ринку щодо сплати єдиного податку та єдиного внеску, у порівнянні з іншими групами?

До порядку здійснення підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування, справді, внесено суттєві зміни. Вони зачепили і першу, другу (для фізичних осіб) та четверту (дляюридичних осіб) групи. Що стосується першої групи, на якій можуть перебувати тіпідприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність знадання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року неперевищує 300000 гривень, то з 1 січня цього року ставки єдиного податку встановлено увідсотках до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня звітного року.

Тож, якщо ця ставка затверджена у розмірі 10%, сума єдиного податку буде становити 160грн (1600 грн х 10%). Для другої ж групи сума податку продовжує обраховуватись у відсотках до мінімальної зарплати. Враховуючи, що розмір мінімальної зарплати на 2017 рік зріс до 3200грн, то підприємці - "другогрупники" платитимуть у цьому році 640 грн податку (3200 грн х 20%). Теж стосується і сплати єдиного внеску. Для платників першої групи сума ЄВ не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску - 352 грн (3200 грн х 0,5 х 22%). Ця ж половинна сума, також, буде зараховуватись і до страхового стажу. А платники - фізичні особи-підприємці другої та третьої груп сплачуватимуть ЄВ у розмірі, не меншому від 22% від мінімальної зарплати, тобто 704 грн (3200 грн х 22%).

Якщо підприємець-спрощенець не має найманих працівників, то єдиний внесок за себе може платити як помісячно, так й раз у квартал?

Для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, передбачена поквартальна сплата внеску - до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Забажанням, звичайно, можете сплачувати і помісячно.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.