Інформація для пенсіонерів, які працюють чи звільняються з роботи

26 Лис 2013 / 17:50 | Переглядів: 7250

пенсіонери

Окремі складові пенсійної виплати встановлюються в залежності від того, працює особа чи ні. Тому важливо своєчасно повідомляти органи Пенсійного фонду про своє працевлаштування чи звільнення з роботи.

Працюючим пенсіонерам пенсія не виплачується, якщо призначена:

  • достроково з урахуванням норм законів України "Про зайнятість населення" (за скороченням чисельності), "Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблока цієї АЕС на екологічно безпечну систему" (в зв'язку з закриттям Чорнобильської АЕС) та "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" (за станом здоров'я) у період до досягнення загальновстановленого пенсійного віку;
  • жінкам, які народилися після 01.10.1956 р. та скористалися правом дострокового виходу на пенсію по досягненні 55-річного віку зі зменшенням її розміру до досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування";
  • за вислугу років у період роботи особи за спеціальністю, що дає право на призначення пенсії за вислугу років;
  • соціальна пенсія (крім соціальних пенсій інвалідам з дитинства).

Розмір пенсії змінюється:

  • Якщо особа працює, її пенсія (мінімальний розмір пенсії на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та доплата за понаднормовий стаж від такого прожиткового мінімуму) не перераховується в зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму.
  • Якщо інвалід ІІ чи ІІІ групи працює, пенсія по інвалідності виплачується у розмірі 90 % чи відповідно 50 % пенсії за віком (обчисленої від стажу та заробітку з урахуванням мінімального розміру та доплати за понаднормовий стаж). Непрацюючі інваліди ІІ та ІІІ груп, за їх вибором та за наявності необхідного страхового стажу, мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком.
  • Непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім'ї, виплачується надбавка на утриманців.
  • Працюючий пенсіонер має право на перерахунок пенсії з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу. За таких умов можливо провести перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення пенсії, та із заробітної плати, з якої була обчислена пенсія, або з урахуванням страхового стажу та зарплати, визначеної згідно із ст. 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який було враховано при обчисленні пенсії.

Якщо після призначення пенсії пенсіонер набув менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через 2 роки після призначення пенсії з урахуванням набутого страхового стажу та із заробітної плати, з якої було обчислено пенсію.

Слід пам'ятати, що в будь-якому випадку у разі працевлаштування (звільнення з роботи), тобто зміни статусу (працюючий чи не працюючий), слід повідомляти орган Пенсійного фонду України за місцем отримання пенсії.

Особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, вважається працюючою особою.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.