Хто сплачує земельний податок за земельну ділянку в садовому товаристві?

17 Вер 2017 / 06:56 | Переглядів: 1940

Садове товариство

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що згідно зі статтею 35 Земельного кодексу, громадяни України із земель державної і комунальної власності мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельної ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва.

Громадяни - члени садового товариства мають право приватизувати земельну ділянку і така приватизація здійснюється без згоди на те інших членів цього товариства.

Землі загального користування садівничого товариства безоплатно передаються йому увласність і до них належать земельні ділянки, зайняті захисними смугами, дороги, проїздами, будівлями і спорудами загального користування. Використання земельних ділянок садівничих товариств здійснюється відповідно до закону та статутів цих товариств.

Громадяни та юридичні особи набувають прав власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених Кодексом, абозарезультатами аукціону. Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності вмежах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом.

Зокрема, громадянам України можуть безоплатно передаватись ділянки із земель державної ікомунальної власності для ведення садівництва у розмірі не більше 0,12 гектара.

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. При цьому, право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Продержавну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Використання землі в України - є платним, відповідно до статті 206 Земельного кодексу.

Платником земельного податку, відповідно до Податкового кодексу, є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об'єктом оподаткування - земельні ділянки, щоперебувають у власності або користуванні.

Власники земельних ділянок - це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яківідповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Юрособи самостійно обчислюють суму податкового зобов'язання щодо земельного податку в порядку, визначених Податковим кодексом.

Також в інспекції нагадали, що згідно з статтею 281 цього Кодексу, від сплати земельного податку звільняються інваліди першої і другої групи, фізичні особи, котрі виховують трьох ібільше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", фізичні особи, визначені законом особами, якіпостраждали внаслідок чорнобильської катастрофи. Звільнення від сплати земельного податку для таких категорій фізичних осіб поширюється наземельні ділянки, визначені п.281.2 ст. 281 Податкового кодексу.

З урахуванням викладеного, якщо земельні ділянки приватизовані громадянами - членами садівничого товариства і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує право на земельну ділянку, то такі громадяни, крім тих, кому надані пільги щодо сплати земельного податку, єплатниками земельного податку. При цьому, нарахування фізособам сум земельного податку проводиться податковою інспекцією, яка видає платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

Садівниче товариство є платником земельного податку за земельні ділянки, включаючи земельні ділянки загального користування, надані такому товариству для ведення садівництва іщодо яких члени товариства не оформили право на свою земельну ділянку.

За матеріалами Тернопільської ОДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.