Фонд Енергоефективності забезпечить економію від загального споживання газу майже вдвічі

24 Лют 2016 / 09:51 | Переглядів: 1545

5gxgfbnvbnn zvfvzv4565656y5y

Презентовано концепцію Фонду Енергоефективності, механізм роботи якого зокрема забезпечить стале фінансування проектів оновлення будинків з метою знизити використання газу для України майже вдвічі.

Документ розроблено аналітиками Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з партнерами з Європейського Союзу, Німеччини, спеціалістами групи Світового Банку в Україні, координаційним центром з взаємодії з КМУ при Президентові України та Держенергоефективності.

Україна в значній мірі залежить від імпорту енергоносіїв, основну частину з яких складає природній газ. На даний час цей фактор використовується для здійснення економічного та політичного тиску на державу, тому енергонезалежність є завданням національної безпеки України.

На макроекономічному рівні однією з головних проблем енергетичного сектору в Україні є недосконалість механізму опалення житлового сектору, де втрачається ~60% спожитої енергії або майже 3 млрд дол щорічно. В 2015-2016 роках цю різницю фінансує Державний Бюджет за рахунок накопичення зовнішніх запозичень.

"Щоб ефективніше використовувати енергію, нам потрібно повністю реформувати сектор виробництва та споживання теплової енергії на опалення будинків. Реалізувати увесь його потенціал допоможе спеціальний Фонд Енергоефективності. За нашими підрахунками стійке фінансування та ефективне управління дозволить досягти більше ніж ~1,0 млрд м3 щорічної економії газу через три-п'ять років. Це дозволить кожній сім'ї заощаджувати на вартості комунальних послуг. Окрім цього, ми дамо позитивний імпульс для розвитку економіки України - залучення інвестицій, створення нових робочих місць, заощадження витрат держави та домогосподарств, які можуть бути використані на інші цілі, тощо", — підкреслив Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

Особливістю роботи Фонду має стати залучення в систему фінансування проектів енергоефективності будинків субсидій на житлово-комунальні послуги, які отримують більше 30% домогосподарств України. Таким чином, частина коштів, які зараз закладаються в Бюджеті України на ці цілі, може бути спрямована на інвестиції в енергоефективні заходи. Більше того, як засвідчує практика Центральної та Східної Європи, створення Фонду ЕЕ, технічна підтримка імплементації проектів та їх розвиток повинні відбуватися за активної участі донорів та міжнародних фінансових організацій.

Однією з передумов створення Фонду ЕЕ має бути затвердження на державному рівні механізму його постійного фінансування та імплементація відповідних директив ЄС. Презентований Звіт закладе основу для єдиної стратегії та спільних дій багатьох учасників процесу: Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики, НКРЕКП, НАК "Нафтогаз", Мінтопенерго, Мінекономіки, Світового Банку, МВФ, ЄІБ, ЄБРР. Обов'язковими атрибутами Фонду ЕЕ мають бути прозорі Керуючий комітет, Наглядова рада, Технічний Офіс та міжнародний аудит діяльності.

Прес-служба Віце-прем'єр-міністра

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.