Фахівець Держпродспоживслужби розповіла школярам про види цін

27 Жов 2017 / 10:15 | Переглядів: 1826

Фахівець Держпродспоживслужби розповіла школярам про види цін

Головний спеціаліст сектору контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Віра Сцібан провела урок для 6-В класу у Тернопільському навчально-виховному комплексі "Загальноосвітня школа 1-111 ст.- економічний ліцей №9 ім. Іванни Блажкевич": "Ринкова, оптова, роздрібна ціна. Собівартість, торгівельна надбавка".

Віра Сафронівна розповіла школярам, що ринкова ціна встановлюється безпосередньо під впливом співвідношення попиту та пропозиції. Іноді таку ціну називають вільною; вона не встановлюється спеціальними органами, не регулюється державою. Оптова ціна -ціна відпускна, по якій підприємства, фірми та інші суб'єкти господарювання незалежно від форми власності, реалізують продукцію виробничо-технічного призначення і товари народного споживання всім покупцям, крім населення (кінцевого споживача).

Роздрібна ціна- це ціна, яку при покупці повинні заплатити за товар роздрібні покупці. Такі ціни встановлюються на товари, що продаються в малих кількостях для особистого споживання. У роздрібній торгівлі до ціни придбання додається торгівельна надбавка. Процес продажу товарів населенню пов'язаний з витратами: транспорту, зарплата працівників, оренда приміщення і т.д

Урок проходив у ігровій формі. Учасники заходу моделювали ситуацію націнки на прикладі вартості шкільної форми. Цікавили дітей також націнки на канцелярське приладдя, іграшки.

Джерело -http://dpss-te.gov.ua/golovni-novini/fahivets-derzhprodspozhivsluzhbi-rozpovila-shkoliaram-pro-vidi-tsin

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.