До уваги платників податків – власників житлової нерухомості!

05 Чер 2014 / 12:04 | Переглядів: 2279

будинок сільський з цегли

Нагадуємо, що з 1 січня 2013 року вступила в силу норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб (у тому числі і нерезидентів), обкладається податком. Оподатковуються будівлі, які відносяться до житлового фонду, а саме - житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах.

Згідно з підпунктом 265.7.2 пункту 265.7 статті 265 Податкового кодексу податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня цього року за 2013 рік. Податок за 2013 рік власникам нерухомості слід сплатити у 2014 році протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п. п. 265.7.3 п. 265.7 ст. 265 Податкового кодексу України платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.

Фізичні особи - власники об'єктів житлової нерухомості, які не здійснили звірку до 31 грудня 2013 року даних щодо об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (включно) відповідно до пункту 5 Порядку надання контролюючими органами за місцем проживання (реєстрації) платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідним контролюючим органам за місцезнаходженням об'єктів житлової нерухомості інформації про результати звірки щодо кількості об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб - платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та розмірів житлової площі таких об'єктів, затвердженого наказом Міндоходів від 26.09.2013 №508, можуть провести таку звірку даних щодо об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку, в червні 2014 року.

Отже, для проведення звірки потрібно звернутися до податкової інспекції за місцем реєстрації з оригіналами документів про право власності на майно. Якщо ж громадянин не провів таку звірку, податок нараховується відповідно до тієї інформації, яка є в органах доходів і зборів.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.