До нових правил оцінки майна не були готові ані оцінювачі, ані юристи

01 Сер 2013 / 16:36 | Переглядів: 2489

підприємець

Нові правила оцінки майна влада придумала задля монополізації ринку та поповнення державного бюджету.

Про це у коментарі Вголосу повідомив львівський ріелтор Євген.

Він запевнив, якби сьогодні Кабінет Міністрів не відтермінував нововведення, операції з купівлі-продажу рухомого та нерухомого майна завмерли б щонайменша на 2 місяці, оскільки без сертифікованої оцінки нотаріуси не могли б оформляти документи. На сьогодні здійснювати оцінку мали право лише 1% оцінювачів, які пройшли навчання і отримали необхідні сертифікати. Як повідомили вранці у Фонді державного майна, у реєстрі оцінювачів та суб'єктів оціночної діяльності наразі є всього 181 оцінювач, ще 860 вже прийшли необхідне навчання.

Ріелтор Євген стверджує, для оцінювачів, які таки змогли б отримати сертифікати, створили умови, за яких вони вимушені завищувати вартість майна, аби податки на користь держави були більшими.

"В поставної Кабміну прописано - у разі, якщо бюджет недоотримав коштів через те, що оцінювач недооцінив майно, настає кримінальна відповідальність. Для того, щоб не попастись під відповідальність, оцінювач буде завищувати суму, щоб себе застрахувати", - повідомив він.

Крім того, пан Євген розповів, що між учасниками ринку ходять чутки, нібито оцінку на всій території Україні здійснюватимуть 12 київський фірм, які отримають сертифікати. Через брак сертифікованих оцінювачів вартість цієї послуги зросте щонайменше в 10 раз.

"Оцінка вже не буде коштувати 400-500 грн. Її вартість буде у 10-15 разів вищою - від 2 до 10 тис. грн., за термінову оцінку доведеться витратити ще більше", - запевнив ріелтор.

У "Львівському бюро експертів-оцінювачів" Вголосу повідомили, що урядові нововведення витіснили підприємство з ринку.

"Вони так це все написали, що ми? маючи купу сертифікатів, не можемо здійснювати діяльність", - повідомив співрозмовник.

Нові правила оцінки майна сьогодні вранці спричинили в країні ажіотаж. Офіційний сайт Фонду держаного майна України, на якому розмістили реєстр нових оцінювачів майна, перестав працювати.

Львівський оцінювачі п. Наталія встигла побачити цей перелік. Каже в ньому були три львівські фірми, однак про існування таких вона чує вперше.

Не готовими до цієї реформи виявились і нотаріуси. Перш, ніж оформити договір вони повинні перевірити, чи не є підробкою оцінка, яку принесли клієнти. Відтак, усю документацію оцінювачі вноситимуть в спеціальну базу, до якої мають мати доступ нотаріуси. Однак, сьогодні вранці львівський нотаріус Вікторія Антонова ключів доступу до цього ресурсу не мала.

Нагадаємо, на сьогоднішньому засідання Кабмін прийняв рішення відтермінувати запровадження нових правил оцінки майна на 3 місяці.

Джерело: Вголос

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.