Для „єдинників” спростили звітування

24 Кві 2013 / 11:48 | Переглядів: 2212

Декларація

Деталі справляння податків приватними підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, нарахування та сплата податку на нерухоме майно, особливості деклараційної кампанії, податкові сервіси - коло питань, якими цікавились тернополяни під час традиційного телефонного сеансу „гаряча” лінія Тернопільської об'єднаної ДПІ. Цього разу на запитання платників податків відповідала начальник відділу оподаткування самозайнятих осіб Галина Петрівна Оленин. Найактуальніші питання та відповіді на них пропонуємо вашій увазі.

Звітність - раз у рік

- Я підприємець-спрощенець другої групи, здійснюю торгівлю промисловими товарами. Чи потрібно мені подавати звітність за перший квартал?

- Ні. Оскільки для підприємців, які працюють на другій групі спрощеної системи оподаткування, з 1 січня поточного року запроваджено податковий (звітний) період - календарний рік. Відтепер, як і платники першої групи, вони звітуватимуть один раз на рік.

Таке нововведення передбачено внесеними змінами до Податкового кодексу, які набрали чинності з початку цього року

Обмеження щодо кількості видів діяльності у свідоцтві

- Чи існують обмеження щодо кількості видів діяльності, які можуть бути зазначені у свідоцтві підприємця — платника єдиного податку?

- Податковим кодексом передбачено, що свідоцтво платника єдиного податку видається суб'єкту господарювання, на підставі відповідної заяви щодо обрання або переходу на спрощену систему оподаткування. У заяві зазначаються обрані фізичною особою — підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010

У свідоцтві платника єдиного податку, виданому такому підприємцю першої або другої групи, мають бути зазначено всі обрані ним види діяльності за умови, що вони дають право застосовувати спрощену систему оподаткування. При цьому Податковим кодексом не обмежується кількість видів діяльності, які можуть бути зазначені у свідоцтві платника єдиного податку зазначених груп.

Проте у свідоцтві платника єдиного податку, що видається платникам третьої або п'ятої груп, види господарської діяльності згідно з нормами Податкового кодексу не зазначаються.

Внесення спрощенцем змін до свідоцтва

- Чи потрібно вносити зміни до свідоцтва платника єдиного податку щодо ставки податку, у випадку, коли підприємець другої групи змінив податкову адресу, пов'язану зі зміною адміністративного району?

- Обов'язково. Якщо підприємець — платник єдиного податку першої або другої групи змінив податкову адресу, пов'язану зі зміною адміністративного району, і це призвело до зміни ставки єдиного податку. Такому підприємцю необхідно подати відповідну заяву до податкового органу не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася зміна податкової адреси, а також заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, в якій зазначає новообрану ставку єдиного податку. На підставі поданої заяви вносяться відповідні зміни до свідоцтва платника єдиного податку або за бажанням платника видається нове свідоцтво, де зазначається новообрана ставка.

За матеріалами „гарячої” лінії Тернопільської об'єднаної ДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.