Для спрощенців – електронні перевірки

25 Гру 2013 / 13:42 | Переглядів: 1896

аудит

Особливості проведення перевірок підприємницької діяльності юридичних осіб, деталі електронних сервісів, новації, які чекають суб'єктів господарювання у наступному році, - і це лише невелике коло питань, порушене тернополянами під час телефонного сеансу „гаряча” лінія, що проводився нещодавно у Тернопільській об'єднаній ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області. Цього разу на запитання додзвонювачів відповідав заступник очільника податкової інспекції Іван Васильович Поліщук. Найактуальніші питання прямого зв'язку та відповіді на них пропонуємо вашій увазі.

Повідомлення платника про проведення позапланової перевірки

- Чи повідомляється платник податків про проведення позапланової документальної невиїзної перевірки?

- Насамперед, вважаю за доречне наголосити, що документальна невиїзна перевірка — це перевірка, яка проводиться в приміщенні контролюючого органу. Обставини, за наявності яких можуть проводитися документальні позапланові перевірки, визначено ст. 78 Податкового кодексу.

При цьому вищевказаним кодексом визначено, що документальна невиїзна перевірка проводиться на підставі документів та даних, наданих платником податків у визначених чинним законодавством випадках.

Варто також мати на увазі, що документальна позапланова невиїзна перевірка проводиться посадовими особами контролюючого органу виключно на підставі рішення керівника контролюючого органу, оформленого наказом, та за умови надіслання платнику податків рекомендованим листом із повідомленням про вручення або вручення йому чи його уповноваженому представнику під розписку копії наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та письмового повідомлення про дату початку та місце проведення такої перевірки. Виконання умов цієї статті надає посадовим особам контролюючого органу право розпочати проведення документальної невиїзної перевірки.

Якщо надіслано заперечення до акта перевірки

- Податкова інспекція за актом перевірки прийняла податкове повідомлення-рішення. Але платником надіслано заперечення до цього акта. В який термін у такому випадку приймається податкове повідомлення-рішення?

- Згідно з п. 86.8 ст. 86 Податкового кодексу податкове повідомлення-рішення приймається керівником контролюючого органу чи його заступником протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем вручення платнику податків акта перевірки. За наявності заперечень посадових осіб підприємства до акта перевірки податкове повідомлення-рішення приймається з урахуванням висновку про результати розгляду таких заперечень протягом трьох робочих днів, наступних за днем розгляду заперечень і надання письмової відповіді такому підприємству.

Електронні перевірки: для кого і коли

- У чому особливості проведення електронних перевірок і які платники матимуть право на такий сервіс?

- Хотів би зауважити, що платники, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, з 1 січня 2014 року матимуть можливість для проведення електронної перевірки.

Для цього, аби скористатися таким сервісом, вони повинні подати заяву до податкової інспекції, в якій перебувають на обліку. Заява подається за 10 календарних днів до початку проведення перевірки.

Окремо хотів би виділити переваги електронної перевірки, а це: дистанційне обслуговування платників; мінімізація впливу людського фактора; підвищення якості проведення перевірки та скорочення терміну їх проведення; впевненість у правильності та повноті оподаткування здійснених фінансово-господарських операцій; зниження адміністративного навантаження на платника.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

На час коли готувалися матеріали до друку, Міндоходів повідомило про продовження мораторію на проведення фактичних перевірок малого та середнього бізнесу у 2014 році. За словами міндоходівців, така ініціатива була висунута бізнесом, і її було підтримано. У відомстві сподіваються, що цей крок надасть підприємцям, які працюють на спрощеній системі оподаткування, стимули для зростання та розвитку, а це, у свою чергу, сприятиме збільшенню відрахувань до бюджету.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.