Державна служба зайнятості — з людьми і для людей

23 Гру 2014 / 09:41 | Переглядів: 2169

зайнятість виїзний центр

Тернопільський міськрайонний центр зайнятості відзначає 24 річницю з дня створення державної служби зайнятості.

Працівники служби зайнятості щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту, зайнятості, організації оплати і безпеки праці, трудових відносин.

Соціальна робота - це мистецтво налагоджувати зв'язки між людьми, виявляти милосердя, створювати добро не тільки зі службового обов'язку, а й за велінням совісті та покликом душі.

В умовах переходу до ринкових відносин Рада Міністрів УРСР прийняла постанову від 21 грудня 1990 року № 381 “Про створення державної служби зайнятості в Українській РСР”. З 2001 року в Україні запроваджено захист від безробіття на страхових засадах. Створено Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Однією з головних засад роботи з клієнтами для служби зайнятості є адресний підхід у наданні соціальних послуг, виходячи з індивідуальних потреб, вимог та можливостей шукачів роботи і роботодавців.

Чисельність незайнятого населення м. Тернополя, зареєстрованого протягом січня - листопада 2014 року у міськрайонному центрі зайнятості, з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала 10966 чол.

До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості у пошуках роботи звернулись 135 осіб, які перемістилися з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції: 22 особи, які прибули для тимчасового проживання з числа мешканців АР Крим та м. Севастополя, 80 мешканців Донецької та 33 - Луганської областей, з них 47 осіб - працевлаштовані за сприянням служби зайнятості.
За станом на 01 грудня 2014 року на обліку у центрі зайнятості перебуває 39 переселенців із окупованих територій та жителів східних областей України. Проводиться відповідна робота щодо сприяння їм у підборі підходящої роботи.

Станом на 1 грудня 2014 року на обліку в центрі зайнятості знаходилися 2995 незайнятих громадян з числа осіб, що проживають в м. Тернополі, з них мали статус безробітного 2728 чол., в тому числі 249 осіб, які зареєстровані не за місцем реєстрації проживання.

З початку року спеціалістами центру зайнятості працевлаштовані 4314 незайнятих громадян, з них 1098 проходили професійне навчання та підвищення кваліфікації, у громадських роботах та роботах тимчасового характеру взяли участь 1007 чол. Для популяризації одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності з початку року проводиться інформаційно - роз'яснювальна робота серед населення, щодо можливості започаткування власної справи за сприянням служби зайнятості, 73 особи отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності.Середній розмір виплаченої допомоги для організації підприємницької діяльності склав 18487,7 грн.

Закон України "Про зайнятість населення" передбачає стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них за направленням центру зайнятості безробітних, які не спроможні на рівних конкурувати на ринку праці та потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню шляхом виплати компенсації роботодавцю у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідну особу. За січень - листопад 2014 року по 83 підприємствах, які юридично зареєстровані у місті Тернополі та прийняли на роботу 122 безробітних Тернополя та Тернопільського району прийнято рішення про компенсацію роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску.

Державна служба зайнятості - єдина в українському суспільстві державна установа, яка на засадах соціального страхування безкоштовно надає широкий спектр послуг громадянам щодо забезпечення їх роботою та роботодавцям - у забезпеченні робочою силою.
Сьогодні потрібно розуміти проблему, бачити її правильно, знати досконало законодавство й утвердитися в тому, що це наша спільна справа. Служба зайнятості тому й називається служба - служити людям.

Начальник відділу статистики,
організаційної та інформаційної роботи
міськрайонного центру зайнятості
Ірина Опалко

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.