Цінним паперам – прозорий ринок

18 Гру 2012 / 09:04 | 1 коментар | Переглядів: 1891

Гроші

Цьому сприятимуть нові правила оподаткування операцій з цінними паперами та деривативами, передбачені в законопроектах №11284-11285 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів", які були ухвалені в другому читанні. На думку тернопільських податківців, такі новації дозволять наблизити облік загального фінансового результату за вказаними операціями до стандартів бухгалтерського обліку. Відтак цінно-паперовий ринок України стане більш привабливим для інвестиційних вливань.

До того ж вищезазначені законопроекти надають податковій службі ефективні інструменти для ліквідації схем мінімізації оподаткування та детінізації ринку цінних паперів.

Варт зазначити, що у законопроектах відображено ініціативи Мінфіну та Державної податкової служби України, що були погоджені із представниками ринку. Адже в опрацюванні законодавчої ініціативи у складі робочої групи брали активну участь представники бізнесу, а також саморегульовані організації, що представляють інтереси різних фінансових і інвестиційних ринків. Слід зауважити, що дані пропозиції були максимально враховані в тій редакції законопроекту, яку погодив парламент у другому читанні.

Для прикладу, за пропозиціями представників бізнесу податок з обігу за операціями з усіма позабіржовими паперами було зменшено з 3% до 1,5%. Враховане й побажання суб'єктів господарювання щодо зниження податку на прибуток до 10 % для операцій з біржовими цінними паперами при нульовій ставці податку на обіг. У законопроекті передбачено також так званий "нульовий варіант" - порядок, при якому загальні правила оподаткування (облік у валових витратах 25% від'ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами) діятимуть з 1 січня 2013 року, а сформований до цієї дати від'ємний фінансовий результат відокремленого обліку операцій з цінними паперами, за виключенням вартості їх придбання, не включається до витрат податкового обліку та переноситься на зменшення доходів від операцій з цінними паперами майбутніх періодів.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об'єднаної ДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.