Чи зростає кількість робочих місць в Тернополі?

05 Лис 2013 / 08:41 | Переглядів: 2357

Присяжний Андрій

На жаль, профспілки змушені констатувати, що сьогодні заробітна плата перестає виконувати свої головні функції - відтворювальну, стимулюючу, соціальну та формування платоспроможного попиту населення. А це провокує поширення бідності серед працюючих. Не може бути відчутного росту в економіці держави без одночасного росту рівня життя людей. Тому головним завданням органів влади мають бути не абстрактні показники ВВП, а реальне зростання добробуту громадян.

За словами голови обласної ради профспілок Андрія Присяжного, сьогодні заробітна плата в структурі доходів населення є досить низькою - близько 42 % при гранично допустимих 65 %, що не є мотивуючим чинником до високопродуктивної, якісної праці. В операційних витратах з реалізованої продукції (робіт, послуг) витрати на оплату праці складають трохи більше 6 %, що у 4-5 разів менше, ніж у європейських країнах. Недарма Україна опинилася серед країн з найменшим середнім статком в перерахунку на одного дорослого жителя. І разом з Білоруссю і Молдовою потрапила в одну категорію з більшістю країн Африки. А у Тернопільській області частка бідного населення за даними Міністерства соціальної політики України зросла до 45 %.

Не відіграє своєї справжньої ролі державного соціального стандарту мінімальна заробітна плата. На даний час її розмір встановлюється за залишковим принципом, виходячи із фінансових можливостей бюджету, а не на основі економічно обґрунтованих розрахунків. А тому вона не може забезпечити виконання відтворювальної і стимулюючої функції. Залишається актуальним питання встановлення МЗП на рівні реального прожиткового мінімуму, який включав би у себе витрати на соціальне страхування, сплату податку на доходи фізичних осіб, можливість створення накопичень на придбання чи оренду житла.

"Сьогодні не втратило актуальності питання несправедливої оплати праці працівників бюджетної сфери у зв'язку із значним розривом (295 грн.) між розміром МЗП і тарифною ставкою працівника І-го розряду за ЄТС.

Гострою залишається ситуація із оплатою праці для державних службовців середньої ланки та працівників закладів соціального захисту, посадові оклади яких встановлені на рівні МЗП, як за просту, некваліфіковану роботу. Це призвело до того, що середньомісячна заробітна плата спеціалістів органів державної виконавчої влади (а це 74 % загальної чисельності державних службовців) є критично низькою і знаходиться на рівні 2008 року - 1750-1800 гривень. Таке становище є підгрунттям для зниження престижності праці працівників бюджетної сфери та рівня ефективності державного управління", - наголошує Андрій Присяжний.

Він також зазначив, що рівень безробіття в Тернопільській області поступово знижується, хоча і залишається одним із найвищих в Україні (10,7 %). Однак за звітними цифрами створення щорічно більше 15 тисяч робочих місць, ховається негативна тенденція зменшення середньооблікової чисельності штатних працівників та кількості застрахованих осіб. Для наглядності (наочності): середньооблікова чисельність штатних працівників в області на 01.01.2010 року складала 179 тисяч осіб, 01.01.2011 - 176 тисяч осіб, 01.01.2013 р. - 172 тисяч осіб.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.