Чи повинні тернополяни сплачувати пеню та аванс за газ: роз’яснення фахівця

26 Лют 2016 / 13:54 | Переглядів: 2056

3 епекное7т8 щь9вртиа оь ц56рпнрим

До чергових новацій готують українських споживачів газу. Зокрема, у відповідності до порядку оплати, встановленого Правилами надання населенню послуг з газопостачання, споживачі повинні сплачувати за спожитий газ до десятого числа місяця, наступного за розрахунковим. Також можновладці хочуть запровадити пеню за затримку оплати комунальних послуг. А от чутки про обов'язкову сплату авансу за споживання газу не мають під собою реального підґрунтя.

Споживачі повинні сплачувати за спожитий газ до десятого числа місяця, наступного за розрахунковим

У відповідності до Правил надання населенню послуг з газопостачання за лютий, приміром, тернополяни мали б сплатити до десятого березня, за березень - до десятого квітня і так далі. Це може спричинити певні незручності для споживачів, адже переважна більшість населення здійснює оплату за спожиті комунальні послуги 15-25 числа. У ДП "Газпостач" ПАТ "Тернопільміськгаз" рекомендують здійснювати оплату до десятого числа, і показники просять подавати вчасно - до п'ятого числа. Разом з тим директор ДП "Газпостач" ПАТ “Тернопільміськгаз” Віталій Бобрівець висловлює припущення, що, ймовірно, незабаром умови сплати за газ стануть жорсткішими.

-Наразі тернополяни можуть оплачувати рахунки за газ у звичні для них часові періоди. Ми розуміємо, що зміни у термінах оплати можуть спричиняти певні незручності для наших споживачів, відтак не здійснюємо нарахування пені за несвоєчасну оплату за послугу із постачання газу. -зазначає Віталій Бобрівець.- Вносити показник все жпросимодо п'ятого числа місяця, наступного за розрахунковим. Споживач за бажанням може оплачувати за газ, тодіж, коли й подає показник. Розбіжностей у нарахуванні за газ у таких випадках не повинновиникати. Проте,варто пам'ятати, що пеня для споживачів у разі невчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу може повернутися найближчим часом у разі ухвалення Закону “Про житлово-комунальні послуги” Верховною радою (даний Закон вже прийнятий у першому читанні 2.02.2016). Якщо закон затвердять, то це означатиме, що навіть за день прострочення споживачубуде нараховуватисяпеня.

Нагадаємо, що сайт регіонального розвитку опублікував відповідний законопроект , згідно з яким за порушення правил споживача зобов'яжуть виплатити штраф у розмірі 0,1 % від суми простроченого платеж , який розраховується за кожен день прострочення , але не більше 100 % від загальної суми заборгованості . Зміна розміру штрафів , встановлених угодою сторін не допускається. У випадку невчасної сплати за спожитий газ буде нараховуватись щоденна пеня у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення з часу початку дії Закону.

Споживачі не зобов'язані платити аванс, але при бажанні можуть це робити

Віталій Бобрівець радить тернополянам не допускати заборгованості, щоб вберегти себе від зайвих витрат.

-Реальною допомогою в оплаті за газ може стати житлова субсидія, -нагадує фахівець.- Тому радимо не зволікати зі зверненням до управлінь соцзахисту за призначенням державної допомоги. До відділу розрахунків ДП "Газпостач" ПАТ "Тернопільміськгаз", що знаходиться на вулиці Митрополита Шептицького, 20, тернополяни можуть звертатися, щоб узгодити дані щодо площі житла, кількості зареєстрованих осіб тощо.Зазначу також, що побутовим споживачам ДП "Газпостач" ПАТ "Тернопільміськгаз" не нараховуються авансові платежі за газ: споживач має право сплачувати тільки за спожиті об'єми газу, і жодної копійки більше.Споживач має право сплатити авансом, але незобов'язанийцьогоробити.Сплатаавансомможливалише тоді, колиспоживачузручно робити саме так.Рішення щодо оплати авансу приймає споживач, адже, заборона на авансові платежі відсутня.

Нагадаємо також, що у відповідності до нового Кодексу газорозподільних систем, затвердженого НКРЕ, були змінені процедура та терміни передачі показників . Згідно із нововведенням, споживач повинен впродовж п'яти діб після завершення звітного періоду (з 1 по 5 число наступного місяця включно) надати інформацію про фактичні покази лічильника газу станом на кінець звітного місяця.

Адміністрація ДП "Газпостач" ПАТ "Тернопільміськгаз"

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.