Бартерні операції дозволені на загальній чи спрощеній системі оподаткування?

01 Гру 2017 / 16:26 | Переглядів: 2652

Бартер

У Тернопільській ОДПІ нагадали, що відповідно до пп. 14.1.10 Податкового кодексу, бартерна (товарообмінна) операція - господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору.

Згідно зіст. 715та716 Цивільного кодексу, за договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар. Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін. До договору міни застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, договір контрактації або інші договори, елементи яких містяться в договорі міни, якщо це не суперечить суті зобов'язання.

Відповідно доп.177.2 ПКУоб'єктом оподаткування у фізосіб-підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами.

Обмежень щодо здійснення бартерних операцій (взаємозаліків) підприємцями, які знаходяться на загальній системі оподаткування законодавством України не передбачено. Тому знаходячись на загальній системі оподаткування вони мають право здійснювати бартерні операції. Однак слід зауважити, що дані операції заборонені на спрощеній системі оподаткування.

Докладніші консультації - у Центрі обслуговування платників та за телефоном: 43-46-10.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.