Актуальні питання "гарячої" лінії

01 Лис 2013 / 14:53 | Переглядів: 1959

Телефон

Єдиний соціальний внесок: порядок подання звітності та сплати цього платежу - найбільше турбує сьогодні як приватних підприємців, так і бухгалтерів. Свідченням цього є ряд запитань, що надійшли під час телефонного сеансу „гаряча” лінія Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області. Цього разу на запитання додзвонювачів відповідав начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Сергій Олександрович Беркутов. Вашій увазі пропонуємо найактуальніші питання телефонного сеансу та відповіді на них.

- Я підприємець-спрощенець третьої групи, чи маю право зменшити свій оподатковуваний дохід на суму сплаченого єдиного соціального внеску?

- Ні, хоча статтею 292 Податкового кодексу України визначено, що не є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону. Проте, платники єдиного податку третьої та п'ятої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку відповідно до вимог Порядку № 1637 - платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість у книзі обліку доходів не відображають сплачену суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість у книзі обліку доходів і витрат у графі 5 розділу ІІ "Витрати" відображають суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. При цьому, дохід фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку третьої групи не зменшується на суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

- Чи потрібно подавати звіт із єдиного соціального внеску підприємству, де немає найманих працівників?

- Відповідно до п. 2.13 розділу ІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 454 "Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” (далі - Порядок № 454), який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20 вересня 2013 року за № 1628/24160, якщо юридичні особи не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт до органів доходів і зборів ними не подається.

Фізичні особи - підприємці зобов'язані подавати звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність, крім фізичних осіб - підприємців, зазначених у пункті 3.3 розділу III цього Порядку № 454 (п. 2.14 розділу ІІ Порядку № 454).

- З якого періоду платник єдиного податку першої групи має перейти на сплату інших податків і зборів у разі використання праці найманих осіб?

- Для початку хотів би нагадати, що до платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 150000 гривень.

Платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, у разі перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищення.

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої групи є календарний рік.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву.

Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України (за умови відсутності непогашених податкових зобов'язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які платники єдиного податку), з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

- Які строки подання податкової декларації підприємці єдиного податку другої групи за 2013 року?

- Податковим кодексом визначено, що платники єдиного податку другої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду.

Декларація подається, якщо платник єдиного податку не допустив перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного п.291.4 ст.291 Податкового кодексу, та/або самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку третьої або п'ятої групи.

Платники єдиного податку другої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п.291.4 ст.291 Податкового кодексу, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку третьої або п'ятої групи.

При цьому, у податковій декларації окремо відображаються обсяг доходу, оподаткований за ставками, визначеними для платників єдиного податку, зокрема, другої групи, обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 відсотків, обсяг доходу, оподаткований за новою ставкою єдиного податку, обраною згідно з умовами Податкового кодексу.

Подання податкової декларації у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, звільняє таких платників від обов'язку подання податкової декларації у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.